PREDUZECE ZA PROIZVODNJU,TRGOVINU I USLUGE

 GLAVNA 242 ,RUMA E-mail:andrijevicmz@open.telekom.rs  TEL:022 473-325 FAX:022 479-712  MOB:063 513-217


MONTAZA I DEMONTAZA GUMA,BALANSIRANJE TOCKOVA,AZOTNO PUNJENJE GUMA

POCETNA GUME AKUMULATORI ULJE I FILTERI USLUGE KONTAKT

              Pumpanje guma azotom


Azot je inertan, suv i nezapaljiv gas. Ima ga svuda oko nas, udišemo ga sa svakim udahom, jer se vazduh se sastoji od:

1. 78% azota

2. 21% kiseonika

3. 1% vodene pare i ostalih gasova

Auto gume su porozne i vremenom gube pritisak. Gume napumpane komprimovanim vazduhom izgube 0.1 bar ili više za manje od mesec dana. Molekuli azota su veći od molekula kiseonika pa zato sporije ističu iz gume. Zato gume napumpane azotom izgube 0.1 bar za skoro pola godine, zbog čega se propisani pritisak u gumama održava znatno duže.

Prednosti pumpanja guma azotom

Propisan pritisak u gumama i njegovo održavanje azotom

Nedovoljno napumpane gume su uzrok 90% oštećenja guma u vožnji što ponekad može biti vrlo opasno. Koristi koje se postižu održavanjem propisnog pritiska u gumama su sledeće:

1. Optimalna kontaktna površina gume s putem

2. Manji otpor kotrljanja

3. Manje i ravnomernije trošenje gazećeg sloja. Loše napumpane gume se brže troše po obodu, a prepumpane po centralnom delu gazećeg sloja.

4. Bolja upravljivost, posebno pri skretanju na mokrim i zaleđenim putevima

5. Ekonomičnija potrošnja goriva

Smanjeno zagrevanje gume u vožnji

Gume punjene azotom manje se zagrevaju nego gume napumpane komprimovanim vazduhom. Prednosti koje potiču od ove osobine azota su:

1. Produžen vek trajanja gazećeg sloja. Koliko će gume trajati zavisi i od temperature koja se postiže u vožnji.

2. Smanjen rizik od pucanja gume pri velikim brzinama

Smanjen rizik od porasta pritiska

Pritisak u gumama raste kada poraste temperatura. Koliko će pritisak porasti zavisi od brzine i opterećenja vozila. Kod trkačkih guma pritisak može porasti za 50% u odnosu na gume kada su hladne. Gume napumpane azotom imaju znatno manji porast pritiska sa temperaturom što im obezbeđuje i duži vek trajanja.

Azot sprečava koroziju

Do korozije čeličnih felni, ventila i unutrašnje žičane strukture gume dolazi zbog prisustva vode i kiseonika u vazduhu. Korišćenjem azota sprečava se korozija zato što azot slabije oksidira.

Da zaključimo, pumpanje guma azotom ima čitav niz prednosti: propisan pritisak u gumama se održava duže vreme, vek trajanja gume je 25% duži, potrošnja goriva manja, upravljivost bolja, vožnja udobnija i bezbednija. Gume punjene azotom se manje zagrevaju i manji je rizik od eksplozije pri velikim brzinama. Prednosti su mnogobrojne, vredi probati